Ο μελανόμορφος σκύφος

Δόθηκε ως έπαθλο στον Σπύρο Λούη, νικητή του Μαραθωνίου δρόμου κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896. Σε κάθε όψη εικονίζεται ζεύγος αθλητών στο αγώνισμα του δρόμου παρουσία ιματιοφόρων, πιθανώς κριτών. Χρονολογείται μεταξύ 540 και 520 π.X. με προέλευση από τη Θήβα.

Ο μελανόμορφος σκύφος δωρήθηκε στον Λούη από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του επονομαζόμενου «Σκύφου του Λούη» για να εντοπιστεί τελικά το 2014 από τον αρχαιολόγο Γιώργο Καββαδία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster στη Γερμανία στο οποίο περιήλθε διά αγοράς το 1986. Η  επίσημη διαδικασία της διεκδίκησης και του επαναπατρισμού του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οδήγησε στο αίσιο αποτέλεσμα της οριστικής επιστροφής του στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 οπότε και οργανώθηκε ειδική τελετή υποδοχής του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, όπου εξετέθη προσωρινά.

Τον Φεβρουάριο του 2020 μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Ολυμπία, όπου πλέον αποτελεί μόνιμο έκθεμα της συλλογής του.