Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020

Με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) η οποία φέτος θα τιμηθεί με ψηφιακές δράσεις και εκδηλώσεις ανά τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID19) που μαστίζει τον πλανήτη και κρατά τα περισσότερα μουσεία κλειστά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εγκαινιάζει την ψηφιακή έκθεση με τίτλο “…μέγιστα γέρα πρόκειται δρόμου…” αφιερωμένη στα έπαθλα του Σπύρου Λούη με τον ειδικά σχεδιασμένο ιστότοπο που τώρα επισκέπτεσθε.

Ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο τα μουσεία της Ηλείας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων καταφέρνουν να επιτελούν το έργο και την αποστολή τους και μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις.

Η παρούσα διαδικτυακή έκθεση, έρχεται να πάρει τη ρεβάνς κατά κάποιον τρόπο από τον Covid19, δεδομένου ότι η φυσική έκθεση των αντικειμένων, η οποία επρόκειτο να εγκαινιαστεί στις 12 Μαρτίου 2020 στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (ΜΙΟΑΑ) στην Ολυμπία, ως σήμερα δεν έχει υποδεχθεί κοινό, λόγω της καραντίνας.

Περισσότερα για την ιδέα και το περίγραμμα της περιοδικής έκθεσης των επάθλων του Λούη υποστηριζόμενης από εποπτικό και έντυπο υλικό στον προθάλαμο του ΜΙΟΑΑ, μπορείτε να δείτε στην ενότητα Σκεπτικό της έκθεσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιακή έκθεση …μέγιστα γέρα πρόκειται δρόμου… την οποία σας καλούμε να εξερευνήσετε, δεν είχε αρχικά προβλεφθεί. Δια τούτο κρίναμε ως ιδανική ευκαιρία να προβληθεί ως μια ψηφιακή δράση για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων 2020 με πρόδηλη σχέση και αναφορά στη φυσική έκθεση.

Προς την ίδια κατεύθυνση και παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα μέτρα των Αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (COVID19), η ψηφιακή δράση της Εφ. Α. Ηλείας με τίτλο: “Μείνε σπίτι, μείνε συντονισμένος με τα μουσεία και μνημεία της Ηλείας“, που αφορά στη λειτουργία καναλιού στην πλατφόρμα YouTube, μετονομάζεται σε : “Μείνε ασφαλής, μείνε συντονισμένος με τα μουσεία και μνημεία της Ηλείας“.

Σύμφωνα τέλος με σχετική ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, τα δημόσια μουσεία θα επαναλειτουργήσουν στις 15 Ιουνίου, ενώ την 18 Μαΐου 2020 θα επαναλειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδος!

Σας καλούμε να γιορτάσετε μαζί μας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και παράλληλα με την Online έκθεση που τώρα περιηγείσθε να προσέλθετε, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, την Ολυμπία, την Ήλιδα, τον Ναό Επικουρίου Απόλλωνα και το Κάστρο Χλεμούτσι την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους με ελεύθερη είσοδο

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια
Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας,

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.