Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία

Η φυσική έκθεση με τίτλο “…μέγιστα γέρα πρόκειται δρόμου…” αφιερωμένη στα έπαθλα του Σπύρου Λούη φιλοξενείται στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στο Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, γνωστό και ως “ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ”. Το νεοκλασσικό κτίριο, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδος, ανεγέρθη την δεκαετία του 1880 και ήταν ένα από τα πρώτα επαρχιακά Μουσεία της Ελλάδας.

Εδώ στεγάστηκαν για πρώτη φορά οι καλλιτεχνικοί και ιστορικοί θησαυροί της Ολυμπίας, ο Ερμής του Πραξιτέλους, η Νίκη του Παιωνίου, ο γλυπτός διάκοσμος του ναού του Διός και δεκάδες ακόμα ευρήματα των συστηματικών ανασκαφών που βρίσκονταν σε εξέλιξη από το έτος 1875 με την ευθύνη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και εκτίθενται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

Η κεντρική αίθουσα του Συγγρείου το έτος 1934

Εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» το εγκαταλελειμμένο «Παλαιό μουσείο της Ολυμπίας», όπως είχε άτυπα ονομαστεί μετά την απομάκρυνση των εκθεμάτων του, υφίσταται πλήρη αποκατάσταση και στις 24 Μαρτίου 2004 επίσημα ξεκινά να λειτουργεί ως Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (Μ.Ι.Ο.Α.Α.).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μ.Ι.Ο.Α.Α. πατώντας εδώ